klik-klik! Agar ku Jadik berUang seperti kamu!

ceritera luna, luna &ayahu


WE LOVE. WE CARE. WE RESPECT EACH OTHER

belum daftar heartbeat.my?taktau bagaimana?
ini ada
toturialnye.

Saturday, June 25, 2011

tentang cikLuna..& tentang makan :p

pas en.Ajip balik keje smalam,
beriya cikLuna ajak g main taman..
boring kot kat rumah, almaklumlah da seminggu kat Melaka mlayan Rafa, sepupu baru cikLuna..
oleh kerana, aku da siapkan makan tengahri, so balik keje trus aje en.Ajip mnyantap dengan senang hati..menu semalam serba ringkas aje, 'nasi tomato berlaukan ayam masak sos'..
.
tak lama pas mngenyangkan perut, cikLuna pl bjaga, tido tak lama, sbb aku lupa nak pakaikan pampers sebelum tido..sehari itu, mmg ajar cikLuna lepas pampers..skerat hari je berjaya :P
.
sudahnye kerna cuaca masih panas, & kebetulan mau g Jusco wat report pasal cikPinky ku yg tenat..so kitarang bawak cikLuna bermain kat Kids World lam Jusco tuh aje..
sangat seronok!
sempat lagi aku & en.Ajip blumba kereta..Hhaa..oh ya, of cos la aku kalah!
**gambar2 akan d upload kemudian ye :).
.
seperti rutin, kitarang lepak kat Arena mnyantap ubi manis..yummy!
.
oh takble lama2..malam nya ade temujanji kat Ch132 pl..yeyeh, nak melayan ML..en.Ajip siap2 beli burger tuk kami btiga..aiiiih makan aje la nampaknye kami hari ni kan..
.
bila cerita pasal makan ni,
baru teringat..wanita berpantang tak smesti makan tak sedap,
bak kata jiran MIL aku, "makan tu bole, tp dlm kuantiti sdikit"...
hmmmmm..so nak share menu berpantang yg sedap..

Kari Ikan Tenggiri (tempoh masa memasak: 30 minit)


**gambar curik kat gugel :P

bahan2nya;
  • 1 potong ikan tenggiri
  • 2 biji bwg merah
  • 1 ulas bwg putih
  • sdikit kunyit
  • sdikit halia
  • 2 sudu serbuk kari
  • 1 btg kayu manis
  • sdikit bunga cengkih & lawang
  • air asam jwa scukupnya
  • dan garam

cara mnyediakannya;
  1. tumbuk bwg merah, putih, kunyit dan halia shingga lumat
  2. campurkan dgn serbuk kari. (ketepikan)
  3. tumis bhn2 yg dah d tumbuk bsama kulit kayu manis, cengkih & bunga lawang. kacau shingga naik bau
  4. masukkan pl asam jawa scukupnya. dah mdidih masukkan ikan
  5. biarkan kuah mndidih & ikan masak. kmudian masukkan la garam.
  6. ok, sedia tuk d hidangkan ;).

Info: jenis ikan yg bole dmakan adalah drpd jenis tdk bbisa atau mnyebabkan kegatalan seperti ikan siakap, haruan, bawal puti/hitam, gelama dan tenggiri.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...