ali juga masak 'sweet & sour'
okay kat cni Elle kongsikan resepi Elle ye, jangan gelak tau!
bahan2:
seekor ikan jenahak (sederhana besar, ni ehsan dr MIL blik Melaka hri tuh)
tomato cherry - dpotong dua (ikut suka nak brpa banyak)
1 biji buah epal - dpotong dadu (tuk gantikan nenas, Hheee..wooooo jgn gelak, jangan gelak)
sesudu kismis (ni kazen bg masa dia balik umrah hri tuh)
2 biji kurma nabi, & 2 biji kurma biasa - buang biji & cincang halus (ni pon kazen bg masa balik dr umrah)
bawang besar dhiris bulat
cili boh giant (warna nye mnawan merah & yg best, tak pedas)
sos tomato
sos tiram
air
garam
gula
nak buat camne?
senang je, memula goreng garing2 ikan jenahak tuh, dan ketepikan.
kemudian tumis la cili boh, masukkan sedikit air..
masukkan pl sos tomato & sos tiram & letak sedikit garam & gula.
da tuh masukkan tomato cherry, potongan epal, kismis & hirisan kurma, last sekali masukkan bawang..agak2 bawang da layu..matikan la api..
okay kuah tadik, tumpahkan la kat ikan jenahak yg da goreng garing tuh..
ikan jenahak da tenggelam dek bahan2 yg lain..Hheee
errmmmm selamat berbuka ♥
No comments:
Post a Comment