klik-klik! Agar ku Jadik berUang seperti kamu!

ceritera luna, luna &ayahu


WE LOVE. WE CARE. WE RESPECT EACH OTHER

belum daftar heartbeat.my?taktau bagaimana?
ini ada
toturialnye.

Friday, April 8, 2011

Telur tiruan dari China !!!!

Cara-cara nak buat telur tiruan!
(source dr http://www.ceriwis.info)



Kulit telur..( bahan - kalsium karbonat ).

Yang bertanda tick telur tiruan, yang sebelah telur asli.




Bahan-bahannya;
calcium carbonate, starch, resin, gelatin, alum dan lain-lain lagi bahan kimia yang diperlukan.


Bahan telur kuning diisi kedalam 2/3 bahan acuan bersama-sama calsium chlorida, dan pewarna.


Cecair "telur kuning" dimasukkan pada cetakan bulat


Lapisan luar telur kuning terbentuk


Lapisan luar disaluti dengan lilin dan calcium carbonate. Proses ini diulang beberapa kali sehingga lapisan luar terbentuk dan menebal.

Setelah siap .. telur tersebut dibiarkan kering bagi mengeraskan kulit dilapisan luar. Dah siap !



Telur ayam tiruan .. kalau digoreng seperti gambar dibawah. Gelembung-gelembung kecil akan kelihatan disekelilingnya. Selain itu .. rasanya pun lain. Lebih sedap dari biasa ! Kulit telur ayam pula .. lebih senang dipecahkan.

Ciri-ciri lain .. telur ayam tiruan nie lebih besar dari biasa, tidak berbau, berkilat dan kasar.


**Tak ada penyakit cari penyakit...
So,klu nak beli telur tuh, perati la sket ye, agak2 ada najis kat kulit tuh, asli la kot.

5 comments:

Hidayati said...

Eii.., macam2. Baik makan yang asli. Dah pasti yang asli tu elok untuk kesihatan. Too much chemical is not good for our health.

suzie said...

lepas ni kalau nak beli telor cari yang agak "kotor" kulitnyer....
tak pe la...biar gerenti asli..
tak sanggup nak telan bahan kimia....warghh!!!...

Mummy AwwalHariz said...

elle,
saya tag awak.. tgk kat cni ek..
http://worldofawwalhariz.blogspot.com/2011/04/cute-sweet-pregnant-mummy-contest.html

NormaLiza Mah said...

Macam2 kan sekrang ni... telur pun boleh ada tiruan.. haizz... payah ...
tat y byk penyakit.

saja drop by baca entry ni... smbil baca smbil menabung dgn blogging.

Mama Ishazah said...

nie x dak kaitan ngan telor nk g tau camner nak comment utk "baby love mirror contest by cikLuna" kat http://ibulunakemarukhadiah.blogspot.com/2011/03/baby-love-mirror-contest-by-cikluna.html sbb asal bkak blog tu je jd screen putih..apsal ehh??huhu..syarat nie pon kena search kat google,,plz help dh wat n3 dh nie..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...