klik-klik! Agar ku Jadik berUang seperti kamu!

ceritera luna, luna &ayahu


WE LOVE. WE CARE. WE RESPECT EACH OTHER

belum daftar heartbeat.my?taktau bagaimana?
ini ada
toturialnye.

Thursday, March 10, 2011

JournalJourneycikLuna 16.

Salam readers,

sory tlambat mnulis entry ini,
ntahapapa aja yang d busy kan.

tak sedar kat da 16bulan usia cikLuna,
masih ingat lagi dia yang hanya diam dpangku,
kini mana mahu.

dlu tangisan unik sekali,
hanya sekali 'bunyi' shj,
kini raungannya boleh kejutkan setaman desaminium.

dlu mudah tsenyum bila d sua kan camera (henpon),
sekarang, nampak shj henpon trus mnyorokkan muka.

jika bulan lalu & sebelum2nya,
kami, ibu & ayahnya risau akan selera nya,
kini begitu terkejut.
ya lah, dlu nak suakan makanan, punya la susah,
sekarang, tak terkejar kami,
kadang2 mcam tak percaya, bru kurang sejam yang lalu makan nasi, sekejapan nak makan lagi.
namun, kami bersyukur.syukur pd Allah swt atas knikmatan ini.
da sda makan, nak angkat pinggan/mangkuk sendiri hantar g sinki.

dlu nak sikat rambutnya bukan main nak bergaduh,
kini, bukan takat nak sikat, ikat sepuluh pon dia bagi,
tp kerja yang boleh siap 5minit, terlajak la hingga setengah jam,
apa tidaknya, kejap2 tanya 'cantik?'...

suka mniru ibu, bila ibu pakai cekak rambut, situ juga la nak sama.
bila ibu pakai spekmata, time tuh juga cari spekmata.
tp ada dua perkara tak tiru ibu!
ibu tak suka pakai beg tangan, cikLuna time nak jalan, sibuk carik beg tangan,
beg tangan makNgah pon main rembat aje.
satu lagi, ibu tak suka makan cake, cikLuna pl ttengahmalam lee minta nak makan cake,
bselera sungguh.

semenjak umur da 16bulan ni,
cikLuna ada habit baru.
tidur malam kul 4am, puas da gelapkan bilik..sama juga!
daripada jatuh katil, baik bilik d terangkan,
dapat juga perati cikLuna main ngan 'baby2' nye
nanti mata da ngantok, pandai la peluk ibu, minta d nenen kan.

haH cerita pasal Nenen ni,
ada pl habit baru dia lagi,
tangan tak reti diam, dok mraba2..naik geli pon iye juga.
bole pl nangis2 klu d larang, sudahnye selagi cikLuna tak tidur, ibu pon sama berjaga, aiih nasib badan lah.

rajin ikut ayah sembahyang,
tpi nyeeee, tiru cara atok,
sembahyang duduk.
time ayah sujud, dia ikut..
rukuk pon ikut, time bdiri aje tak ikut,
ttp duduk

pantang dengar perkataan 'doa', 'amin', 'Allah', Alhamdulillah' dan yang sewaktu dengannye,
mesti akan menadah tangan,
tak kira tengah buat apa sekali pon.

tahap mengada2 juga agak demand,
kedegilan pon makin menjadi2,
kekadang nak jugak bkeras, last2 terpaksa mngalah!

3 comments:

♥ Che NamNam ♥ said...

kejap jerk kan kiter rasa anak kita dah pon besar...nanti biler dah start takmo dgr cakap kiter dan diyer jerk yg betul,lagik laaaa..huhh time tue memang mencabar iman betul,boleh naik amarah kalo tak cukup sabar..:)

nak tanya boleh,naper luna time lahir banyak sgt wayar tuh yer..maaf menyebok plak kat sini, CNN lah katakan..kehkehkeh..:)

[ibuLUNAZAHRA] said...

Che NamNam:~
Betul tuh Che. sekarang pon da mula tunjuk taring..dia lah yang betul..tp bila kita buat tak endah, nampak juga dia mngalah, tp kejap je, dia mengalah sbb mintak kita pujuk & bagi apa yang dia nak..Huu sangat mencabar, terpaksa imbas balik kenangan melahirkan dia tuk lembutkan hati..Hhe

oh itu sbb Luna lahir 35mgu, lahir mngejut, ibu tak sempat d suntik matangkan paru2 & jantung lagi.
otak ade infection (berkuman). lahir tanpa nafas, jantung tak berfungsi..selepas hampir 45minit, baru mula bernafas & menangis.

Teacher Ana said...

jom join GA qalish.com
http://www.qalish.com/p/bloglist-kaum-ibu.html

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...