klik-klik! Agar ku Jadik berUang seperti kamu!

ceritera luna, luna &ayahu


WE LOVE. WE CARE. WE RESPECT EACH OTHER

belum daftar heartbeat.my?taktau bagaimana?
ini ada
toturialnye.

Sunday, February 6, 2011

HP kamu berkualiti baik ka?

Terbaca entry menarik ni kat blog IbuDalila @ Min
menarik utk d cuba & dkongsikan.
(nota: ini adalah 96% copypaste yea!)

langkah2nya:
  1. Ambil handfon anda, lepas tu tekan *#06#
  2. Lepas tu akan terpapar nombor siri 15 digit kan.
  3. Perhatikan angka ke-7 dan ke-8 pada nombor siri itu.
  4. contohnya: x x x x x x ? ? x x x x x x x
  5. sekiranya bernombor 02 atau 20: telefon anda di buat di UAE (Emirates), kualiti: sangat tidak baik
  6. sekiranya bernombor 08 atau 80: telefon anda di buat di German, kualiti: sederhana baik
  7. sekiranya bernombor 01 atau 10: telefon anda di buat di Finland, kualiti: baik
  8. sekiranya bernombor 00: telefon anda dikilangkan di tempat asal jenama tersebut, kualiti: SANGAT BAIK
  9. sekiranya bernombor 13: telefon anda diperbuat di Azerbaijan, kualiti; sangat tidak baik dan memudaratkan kesihatan.
NotaElle: da cuba, HP Nokia 6680 ayah 00, & SonyEricsson Elle 01 = Alhamdulillah la!

cerita asal dari http://nyonyasabah.blogspot.com/.


lagi satu perkara yang dulunya pernah tersebar melalui email tentang *#06# ni adalah...
sekiranya handfon kita hilang atau dicuri orang.. pihak telco (syarikat pembekal perkhidmatan GSM and seperti 012,019,013, 017, 016) dan berikan nombor siri handfon anda itu. Mereka berupaya mem"blok" penggunaan handfon itu walaupun sim kadnya telah ditukar. Jadi telefon ada tidak boleh digunakan langsung..so kalo pencuri tu nak jual pun sure tak laku kan. Handfon kena "blok" dan sim kad pun kena "blok" jugak.. padan muka pencuri tu.

ksahihan cerita tak sure benar atau tidak. sekadar berkongsi, & bak kata Min 'just for fun'. Eh jangan pl jika result 'tak memuaskan hati', terus dbuang pl hP itu..siasat dlu kay!

2 comments:

Mummy AwwalHariz said...

my E5 04.. x tau keluaran mana.. hehe..

[ibuLUNAZAHRA] said...

naaaa Niza, apakah itu..Hha!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...