klik-klik! Agar ku Jadik berUang seperti kamu!

ceritera luna, luna &ayahu


WE LOVE. WE CARE. WE RESPECT EACH OTHER

belum daftar heartbeat.my?taktau bagaimana?
ini ada
toturialnye.

Sunday, August 29, 2010

update tentang cikLuna

cikLuna oO cikLuna.
setiap saat ibu mrindui kmu nak.
senyuman kmu tatkala ibu marah,bikin hati tgelak smula.
kmu la madu..kmu la racun.
cikLuna da hampir sminggu tak cukup bfed.
kesian.nak mnitik aje airmata ibu.tatkala kmu mrayu2.
maaf sayang..ibu tak mampu nak.
dr cikLuna dpaksa mnyusu botol,cikLuna lgi tega tdo nya bteman kreta mainan ini.

kasihan..airmatanya sda lali mnitik tiapkali waktu tdo nya tiba.
mrayu ade lgi 'miliknya' ibu berikan.
ibu tak mampu sayang.
'milikmu' drop skali.bukan pinta ibu nak.


oh mummy/ibu/mama/ummy kt luar sna..
ttuk kesekiankalinya, ibuLuna mohon petua lagik..
apa caranya utk 'airminuman' cikLuna kembali ada.
jgn la kering, kerna cikLuna perlukan nya.
kasihan,susut uda tembab nya!



kenapa ya?apakah kerna,..
1. ibuLuna berpuasa sebelom ini?
2. ibuLuna minum JusNenas segar tanpa ingat dunia sminggu lepas?
3. cikLuna nak bgelar 'kak long'?iye kee...?!!

5 comments:

nurKN @ Nur said...

wahai ibu Luna,

Sgt sedih bile Mama Nur bace psl Luna nih..So, pe kate ibu luna try petua2 di bwh which Mama Nur still wat utk BF my baby Yusra( she's getting 2yo next week..yay!):-

1. pose mmg akn effect kan sdkit BF kita. So, Sahur adlh WAJIB jika nk stok BF sntiase ade; xptus.
2. Bykkan mnum air msk.
3. Rajinkan diri minum susu & mknn berprotein tggi-ikan, soya, tauhu.
4. Mkn ulam2an cm jntung pisang(susu akn byk InsyaAllah).
5. Sayur peria antara sayur plg cepat leh kembalikn susu bdn.Cubelah!
6. Jgn set mind susu kite kering. Niat dlm hati susu bdn sntiase ada & akn ada smpai bile2..

n.b: jika pose ibu Luna mnjejaskan susu ank, ibu Luna blh berbuka pose ats dsr ksihtn ank. Pose tu wjib di qadha' & tak perlu fidyah. fidyah hanya jika ibu tak berpose bukn krn anak.Wallahualam..

iCaLoVeZiE said...

owh.. kesian cik luna.. yang lain petua sudah diberi oleh mama lyna. yang saya nak bertanya: eh? luna mau jadi kak long? sungguh kah? bestnya!

de' Elle said...

thanks Mama Lyna.
oh bgitu,Elle konpius sbenarnye, ada yang kata kena fidyah dlu,then bl baby da tak mnyusu/memudaratkannya, qada kan puasa (wajib qada)..
info sgt bernas,peria Elle mmg suka makan, tp tak reti masak,biasanye opah Luna yang masakkan,tapi opah Luna jauh pl..

Ica: smlm buat test,ade 2line..belom cek doktor lgi.alhamdulillah klu iye,mmg nak sgt,pneman Luna bl ibu keje da nt,insyallah.

thanks ye mama Lyna & Ica.
kesian Luna,mmg mnolak susu botol,dia leh mnum air suam je,tp takkan la sehari suntuk mnum air suam & makan nestum je..mula2 ok,lama2 ni protes sgt,mmg nmpk susut da Luna..

paling sedih time tdo,mesti kena kasi nangis dlu,bru ttdo sambil pegang kreta mainan tu..isk!

normi said...

assalamua'laikum elle,
saya penah jg susu hampir tak keluar. lagi2 kalau time ramadhan gini. pg2 masa sahur elle mkn le at least 3biji kurma + beberapa gelas air.berbuka pun mcm tu, insyaallah walaupun susu tak byk tp cukup utk anak.
saya sekarang mkn "fenugreek" beli di http://mumshoppe.blogspot.com. alhamdulillah ada pertambahan susu.
jgn putus asa+ stress ya elle....

de' Elle said...

wa alaikumsalam Normi.
terima kasih insyallah Elle akan amalkan petua2 tu..oh insyallah akan mjenguk kat blog tu..terima kasih banyak2 Normi..banyak betul info yang Normi beri utk Luna sejak dr dulu lagi..betol2 hargai nya...terima kasih ye!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...